31 Mayıs 2018 Perşembe

ALAÇATI GÜNCESİ - HAYYAM ALAÇATI - İMREN - BİBER ALAÇATI


İzmirli olup Alaçatı'nın eski halini, yıkık yel değirmenli halini hatırlamayan yoktur diye düşünüyorum. Hatta otoban yeni yapıldığında Alaçatı ayrımından giriş yapan sadece bizmişiz gibi gelirdi bana. Çünkü yol çizgileri bile gıcır gıcır dururdu. Şimdiyse özellikle Cuma, Cumartesi günleri konvoy şeklinde trafiğe maruz kalacağınız bir yer oldu. Eleştirmeyeceğim bu sefer Alaçatı'yı. Çok eski hallerini hatırladığım şirin bir köy iken şu anda Türkiye turizminin önemsenecek bir bölgesi haline geldi. Hafif Yunan adası kıvamında sokaklar oluşturulup, meyhaneler, gece kulüpleri, kafeler eklenerek ününe ün kattı. Çeşme belediyesine bağlı olan Alaçatı sanki Beşiktaş yada Şişli belediyesine bağlansa sanırım itirazı olan çıkmaz. Çünkü Çeşme'nin içinde olan bir yer artık adıyla anılmaya başlandı mı bilin ki orası artık kendine ait bir ilçe olmalıdır. Mesela eskiden Çeşme'ye gidiyorum diyen İzmirliler bile artık Alaçatı'ya gidiyoruz diyor. Yada Çeşme'den yazlık alacağız yerine Alaçatı'dan bir yazlık bakıyoruz denilmeye başlandı. Mesela Çeşme'nin cennet koyları vardır. Şifne, Paşalimanı, Dalyan, Altınkum, vb... gibi. Ancak buraların isimleri çok duyulmamıştır. Sadece tabelada görürsünüz, ama gittiğinizde emin olun Alaçatı kadar keyif alacağınız yerlerdir. Çeşme'nin denizi zaten çoğu yere göre gerçekten güzeldir. Kumu incecik, suyu ılık ve çeşitli alternatifler sunar (dalgalı, dümdüz).

Yaz geldiği için bende her İzmirli gibi hafta sonlarımı Çeşme, Kuşadası, Foça gibi yakın yerlerde geçirmeye çalışıyorum. İstanbullunun, Ankaralının ancak aylar öncesi planlayabildiği hafta sonu kaçamağını aniden karar verip 1 saat içerisinde sahip olabildiğimiz içinde ayrıca şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

Yaklaşık iki haftadır tam sezon açılmadan Alaçatının keyfini çıkartmak için hafta sonlarımı Alaçatıda geçirdim. Tabi bir iki mekandan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Öncelikle denize girdikten sonra Alaçatı sokaklarında artık kalitesiyle, lezzetiyle adından bahsettiren İmren tatlıları. Sakızlı muhallebi, sakızlı kurabiye tavsiyemdir. Gelelim bu sene işletilmeye başlayan es kaza oturduğum restoran. İzmir Bornova'da merkezi bulunan Hayyam. Gerek misafirperver çalışanları, lezzeti ve sunumlarıyla Alaçatıda gittiğim en iyilerden biri. Mezeleri de çok güzel. Girit mezesi, atom, kabaklı yoğurtlu meze(ismini unuttum) mükemmeldi. Tavsiye ederim. Ayrıca fiyat bazında da abartılı fiyatlar sunmayan bir yer. Malum Alaçatıda bazı yerler Londra, Paris, New York kafasında yaşıyor ve saçma sapan fiyatlarla karşılaşabiliyorsunuz. O yüzden menülerini göstermeyen, fiyatlarını gizleyen (isim vermeyeceğim ama başımıza geldi) restoranlardan uzak durun. Bu arada Alaçatıya yeni nefes getiren Varuna Gezginde Hacımemişteki yerini almış. Burada da fiyatlar İzmir ile aynı. Umarım onlarda bu çizgide devam ederler. Eğlenmek isteyenler için yeni bir adres daha Biber. Alaçatıda güzel hem Türkçe hem yabancı müzikle eğlenmek isterseniz rahatça gidebileceğiniz bir yer. İlgi, alaka güzel ve sürekli bir şeyler içmek için zorlayan garsonlar barmenleri yok. Yani en azından gittiğimde yoktu. Bahçesi güzel, sevimli ve kaliteli bir işletme olmuş.
Alaçatı en azından sezon açılmadan önce biraz ümit verdi bana. Biraz düzgün işletmeler açılmaya başlamış demek ki. Ayayorgi koyunu kaybettiğimiz gibi umarım Alaçatıyıda kaybetmeyiz. Yoksa bir çok kişinin eleştirisine maruz kalarak harcanmasına gönlüm razı gelmiyordu.

3 Mayıs 2018 Perşembe