21 Kasım 2022 Pazartesi

SONBAHAR KİTAPLARI

 Her şeyin sonu gibi yine bir sonbahar. Yeni bir sonbahar. Yeniden ağaçlar yapraklarını döktü yeniden yağmurlar yağmaya başladı ve yeniden toprak nefes almaya başladı. Her sonbahar insana hüzün verir aslında. Havanın kapalı olması sanki insanın evden çıkmaması battaniye altında saatlerce amaçsız yatması için tasarlanmıştır. Sonbahar mevsimi her ülkede her şehirde her köyde her kasabada güzeldir. Her şehrin kendine güzel bir sonbahar manzarası vardır. Odanızdan baktığınız manzara resmedildiğinde sarı, kahverengi rengin bol bol kullanıldığı bir tabloya dönüşür. Rüzgarın sesi eşliğinde bir kahve yaparsın ve en sevdiğin kitabını okumaya başlarsın. Velhasıl güzel mevsimdir sonbahar. Hazan mevsimi der bir çoğu bir çoğu hüzün mevsimi der. Ama manzarasıyla, havasıyla, yağmuruyla yenilenmeye ve arınmaya başlayan doğasıyla bambaşkadır. İşte bu mevsimin ruhunu yansıtan okurken
sizi motive edebilecek bir kaç kitap önerisinde bulunmak isterim. 

1- Güz Sancısı - Yılmaz Karakoyunlu

Türkiye tarihinin karanlık sayfalarından olan 6-7 Eylül olaylarını konu alıyor. Azınlıkların ülkeyi terk edişi, yaşanan hayal kırıklıklarını konu alıyor. Roman çabuk okunabilen ve sürükleyici.

 2- Şişhaneye Yağmur Yağıyordu - Haldun Taner

50'li yılların Beyoğlu ve Şişhane'sinin koşturmacasını resmeden ve İstanbul'u sonbaharda sevenler için güzel bir tercih olabilir.

3- Eylül - Mehmet Rauf

Türkiye tarihinin ilk psikolojik romanıdır Eylül. Çok betimlemesi olan kitapta gerçekten o anları yaşıyormuş hissine kapılmayı seviyorsanız mutlaka okumalısınız.

4- Huzursuzluğun Kitabı - Fernando Pessoa

İsmi huzursuzluğun kitabı olsa da huzura ereceğiniz bir kitap. Tavsiye ederim.

5- İmkansızın Şarkısı - Haruki Murakami

Japon edebiyatının en çok okunan yazarlarından biri olan Haruki Murakami'nin bu ktabında iki erkek bir kadının aşk üçgeni ve arkadaşlık ilişkileri sorgulanıyor. Okumanızı tavsiye ederim. Sonbaharda okunabilecek ve sizi değişik dünyalara, bakış açınızı sorgulayabilecek bir kitap.


29 Ağustos 2022 Pazartesi

Kærlighed for voksne - Loving Adults - Yetişkinler İçin Aşk


 
 Kærlighed for voksne- Loving adults ya da Türkçe ismiyle Yetişkinler için aşk Danimarka sinemasının da dünya sinemasında yerinin olduğunu hatırlatan bir gerilim filmi. Yönetmenliğini Barbara Topsoe-Rothenborg'un üstlendiği, başrollerinde Danimarka sinemasının tanınan yüzlerinden Sonja Richter ve Dar Salim'in mükemmel oyunculuğunun birleştiği güzel bir film. Netflix'te 26 Ağustos 2022'de gösterime girdi. Danimarka'nın sisli buğulu yemyeşil doğasına olan hayranlığımı bir kez daha anımsattı bu film. Sorunlarla geçmiş ve yolunda gitmeyen yirmi yıllık bir evliliğin ihanetle süslenmesi ve ardı ardına gelen komplo teorileri sonrasında bir insanın aşkı uğruna yapabilecekleri konu ediliyor. Danimarka sinemasını bilen bilir, psikolojik travmayı, depresyon temasını güzel vurgular. Bu filmde de çok aksiyon beklentisi içerisinde olmamak gerekiyor. Kaza anı bile çok sakin işlenmiş. Duygularını dışa vurmada biz Türkler kadar yoğun yaşatmıyorlar ama film akıp gidiyor, tıkanmıyor. En önemlisi de filmin içerisine girebiliyorsunuz. Kadının ihtirasını çok güzel işlemiş bir film. Ayrıca kendi menfaatlerine ters düşen her şeyi yok edebileceğini gösteren cesur tavırlarıyla filmde Sonja Richter Oscar ödüllük bir performans sergilemiş. Ayrıca soğuk tavrının ardındaki anne rolündeki başarısı da takdire şayan. 


Filmde gerilim sürekli tırmanıyor ancak o kadar hafif ve içsel olarak yavaştan başlıyor ki her an her şeye hazırlıklı olmanızı sağlıyor ancak ters köşelere de yer veriyor. Filmde anlatılmak istenen çok şey var aslında. Bir evliliğin çöküşü, eşlerin arasındaki sırların ayrılık zamanı gün yüzüne çıkması ve bunu birbirlerine karşı kullanması, ihanete uğrayan kadının aslında önceki travmasının yansımaları, aşık olunan kadının ikinci kadın olmasından duyduğu nefret ve geleceğini planlayamaması, erkeğin aşık olduğu kadınla kavuşmak istemesi ancak sırlarından dolayı bunu yapamaması hatta katile dönüşmesi, şantaj ve bir çok şey. 

Filmin geçtiği coğrafya açısından değerlendirdiğimizde refah seviyesi yüksek, zengin bir yaşantı içerisinde olan ancak mutluluğun tamamen paradan ibaret olmadığını gözler önüne seren bir gerilim filmi. İzlenmesi gereken bir film. Beğendim. İzleyecek olanlara şimdiden iyi seyirler olsun.