11 Eylül 2016 Pazar

VERİMLİ TATİLLER


Stres ,yoğun iş temposu, hava sıcaklığı derken uzun zamandır yazı yazamadığımı fark ettim. Artık tatilin son düzlüğündeyiz yada köprüden önce son çıkışındayız. Sonrasında eğitim dünyası için yoğun bir iş temposu daha başlayacak. Okul zillerinin çalmasıyla tüm okullar cıvıl cıvıl seslerle dolacak.
Tatil tabi ki güzel. Önemli olan tatilinizi ne kadar verimli geçirdiğiniz tabi ki. Verimli tatil nasıl olur sorusuna cevap bulmak zor. Kişiden kişiye değişen cevaplar gelmesi muhtemel. Ama ben sizin için aklımdan geçen bir kaç verimli tatil nasıl geçirilir diye araştırdım. Belki biraz geç oldu ama bundan sonraki süreçlerde belki yardımı dokunabilir.

1- Tatilde mümkün olduğunca erken uyanmak ve günü öldürmemek;
Evet tatilde sabaha karşı 5te yatıp ertesi gün saat 18de kalkan tayfa, tatilinizin en verimli dakikalarını uyuyarak geçiriyorsunuz haberiniz olsun. Tatilde saat 09:00da kalkıp sabah yürüyüşü, kahvaltı ve sonra bir saatlik denize girmek, sonrasında iki saatlik güneşin en tepede olduğu zamanlarda denizden havuzdan uzak durup ufacık bir öğle uykusu yapılabilir.

2- Tatilde mümkün olduğunca fazla yazı, kitap, dergi okuyabilmek.
Kitap için boş zamanım yok diyenler, bundan daha iyi bir fırsat bulunamaz herhalde. Her ay iki kitap okuyan kişi eğer boş vakitlerini uyuyarak yada bomboş güneşlenerek geçireceğine bu sayıyı en az beş kitaba yükseltebilir. Ayrıca gazeteleri de en ince ayrıntısına kadar okuyabileceğiniz muhteşem zamanda bulunmuş oldu size.

3- Tatilde her gün denize havuza girmek.
Tatilde her gün denize, havuza girmek ve bu rutini sürekli tekrarlamak sıkabilir. Yani bunun yerine kaldığınız tatil beldesinin bir müzesi illa vardır yada o belde de ilginizi çekebilecek bir yer. Araştırın oraya gidin.

4- Öğle yemeklerinde yemeği abartmak.
En büyük tehlikedir öğle yemekleri yazları. Kahvaltıyı çok sıkı yaptığınızda sadece su kaybını önlemek için bol sulu meyvelerle bu öğünü geçiştirebilirsiniz. Mesela karpuz, şeftali, üzüm vb..

5- Mangal partilerini sık sık tekrarlama;
Her ne kadar ızgara etin sağlığımız yönünden zararı olmasada diyetlerimizin vazgeçilmezi olsalarda mangal olayını fazla abartmamak lazım. Yazlıkçı mantığından bürünüp haftada maksimum iki kere mangal yakmak kafidir. Çünkü genelde öyledir en azındna Ege insanı mangalı rakısız mezesiz yiyemez. Bu da bol kalorili ve bol yağlı şekilde vücuda geri döner.

6- Tatilde televizyon izlemek.
Yapmamanız gereken bir ayrıntı daha. Tatildesiniz neden kötü oyunculuların olduğu yaz dizilerini seyredesiniz ki yada kış dizilerinin tekrarlarını. Bunun yerine açık hava sinemalarını, varsa tiyatroları tercih edebilirsiniz. Bırakın televizyonunuzda biraz tatil yapsın, dinlensin.

7- Resim yapmak
Boş zamanlarınızı en iyi değerlendirebileceğiniz yegane aktivitedir resim yapmak. Birde sonunda resimi hediye edersiniz ya da kendi evinizde değerlendirebilirsiniz. Çok kolay bir tuval bir seri akrilik boya size harika eserler çıkartmanıza yardımcı olacaktır.

8- Toplu taşıma kullanmak
Hele ki İstanbul'da yaşıyorsanız bu ayrıntı çok önemli. Direkt hayat kurtarıcınız olacaktır. Arabanızla yapacağınız bir şehir gezisi trafikte geçirilecek 3 saat bir de üstüne stresi tatilinizden çok büyük bir pay çalmış olacaktır. Buna izin vermeyin. Asla kıyamam. Direkt toplu taşıma araçlarıyla gezinizi yapın.

9- Kişisel bakımlarınızı yapın.
Çok göreceli olmakla birlikte kendinizi şımartmanız için gereken vakti bulabilirsiniz.

10- Şehrinizi yeniden keşfedin.
Alın fotoğraf makinanızı yada cep telefonunuzu şehirde iş yoğunluğundan gidemediğiniz her yeri gezin, fotoğraflar çekin. Sonra da bir albüm oluşturun.

Herkese keyifli ve verimli tatiller dileklerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder