3 Haziran 2014 Salı

HOŞGELDİN TATİL


Tatil yapmaya başlayan bir ülke olmaya başlamışız. Televizyonda bugün bunu duydum. Biraz araştırdım. Evet tatil anlayışımız başlamış. Her kesimden insan belki tatil yapmıyor ama en azından tatillerinde evlerinde ya da uzaktaki memleketlerinde dinleniyorlar. Araştırmalar genelde oteller, tatil köyleri, uçak rezervasyonları üzerinden yapılmış. Geçen sene 9 milyon insan tatil yapmış. Bu sene sayının 13 milyon olması bekleniyormuş. Hatta gelecek ki yılda 35 milyon hedefleniyormuş. Yani neredeyse Türkiye'nin yarısı. Sevindirici gibi gözükse de Almanya ile kıyasladığınızda büyük bir hayal kırıklığına neden oluyor. Nedeni ise hemen hemen Türkiye ile aynı nüfusa sahip Almanya'da nüfus bir değil iki kez tatile çıkıyormuş. Yani ortalama 70 milyon insan olsa bu 70 milyon insan önce bir tatil yapıyor, denize havuza giriyor, güneşleniyor, dans ediyor, gece kulüplerine gidiyor bir de kışın kamp, kayak, sıcak şaraptan oluşan bir tatil daha yapıyorlar. Kulağa gerçekten hoş geliyor. Ülkemizde erken rezervasyon, kredi kartlarının taksitlendirme olanakları insanların kış boyunca yorgunluklarını atmaları için bir çok seçenek sunuyor. Oran en çok İstanbul'daymış. Tatile en çok İstanbullular çıkıyormuş. Normal tabi ki 8 sene İstanbul'da yaşamış biri olarak yaz tatilinin gelmesini sabırsızlıkla beklerdim. Yalan değil. İstanbul'un kalabalıklığı, trafiği, karmaşası zaten başlı başına tatili sabırsızlıkla bekleme nedenlerinin başında geliyor. 
Ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyılarında yaşayanlar ise günlük tatilleri tercih ediyorlarmış. Açıkçası İzmir'de yaşayanlar olarak, 2 buçuk saatte Bodrum'a , 45 dakikada Çeşme'ye gidebildiğimiz için kendimizi şanslı saymalıyız sanırım. Her geçen yıl artış göstereceğine inanılan tatile çıkılma oranı umarım sekteye uğramaz. Çünkü tatil insana huzur ve mutluluk verdiği gibi bir sonraki yılı da daha verimli geçirmenizi sağlıyor aslına bakarsanız. Havuz kenarında yada sahilde yudum yudum içeceğinizi düşündüğünüz meyve kokteylleri, soğuk bira ya da meyve sularını düşündükçe daha verimli çalışıp gerek kariyerinize gerek kendinize artı puanlar ekliyorsunuz farkında olmadan. 
İşin ilginç tarafı ise yurt içindense yurt dışını tercih etmeye başlamışız. En çok Yunanistan'a gidiyormuşuz. Haksız da değiliz aslında Yunanistan iyi bir hizmet sunan nadir tatil yapılacak ülkelerinden. Açıkçası Bodrum'dan da ucuz. Gerek otel gerekse yemek harcamalarınızı neredeyse yarı fiyatına yapabiliyorsunuz. Bu yüzden de tercih sebepleri arasına girmiş durumda Yunanistan. Sırf bu yüzden Yunanistan konsolosluğu özel bir aracı firmayla anlaşıp vize işlemlerini de hızlandırmış. Her şeye rağmen bizim memleketimiz tabii ki cennet ve gezilmesi gereken çok yer var ancak yurt dışı tecrübesi olmayanlar için Avrupa'da İtalya ve Fransa'yı önerebilirim. Yunanistan kültürel geziden çok yaz tatili kıvamında geçer. Yani ilk kez gidenler için İtalya ve Fransa daha cazip gelecektir. Müze bakımından ve değişik kültür tanımı açısından.
Kısacası tatil güzeldir. Şimdiden herkese iyi tatiller. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder