23 Aralık 2015 Çarşamba

NADİDE HAYAT (ÇAĞAN IRMAK) - İKİNCİ HAYAT YAŞAYANLARIN FİLMİ

Herkes ikinci bir hayat yaşar aslında. İkinci bir şansı vardır. Bir şeyler kötü de bitebilir yada aksi durumda olabilir ancak ikinci bir hayatı yaşar insan. Eşini kaybedebilir, çocuğunu kaybedebilir, piyangodan büyük ikramiye çıkabilir, sevgilisinden ayrılabilir, yeni bir sevgili bulabilir, sigarayı bırakabilir, ölümcül bir hastalıktan kurtulabilir. Bu liste uzar da uzar. Yarıda bıraktığımız bir çok şeyi tamamlamak için ikinci bir hayatı yaşarız çoğu zaman. Düşünün, biri size ömür biçse ve deseki şu kadar zamanın var neler yaparsınız neler. Eminim geriye kalan zamanınızı sonuna kadar hayattan zevk alarak geçirmek istersiniz. Başlangıçta neden geldim bu dünyaya diye avaz avaz ağlarken sonunu bilmediğiniz bir başlangıcın korkusunu yaşıyoruz belkide farkında olmadan. İnsanlar doğar, yaşar ve ölürler. Kanun böyle. Kabullenmek en güzeli. Aslında bir bilinmezlik insan yaşamı. Her an ne olacağını ne zaman her şeyin biteceğini bilememek. Hayat, her uyandığımız güne gülümsemek , uyurken kapkara gecenin derinliklerinde güneşi göreceğimizi umut etmek belkide. Her yeni bir gün yeni bir hayat ve her yeni gün yeni sürprizler demek kıssadan hisse.
İnsanların her daim ulaşılması kolay ufak ve yakın zaman hedefleri olmalı hayatlarında. Mesela bir iki ay sonrasına kısa bir tatil ayarlamalı, yada bir iki hafta sonrasında eşine, dostuna hediye almayı planlamalı, ileriye dönük ucuza bulacağı bir uçak bileti olmalı yeni yerlerin keşfi için. Gidemese de üzülmemeli. Müzik dinlemeli, çalgı çalmaya çabalamalı, resim yapmalı, şiir okumalı, kitabını bitirmesi gereken zaman aralığını seçmeli. Kısacası hayatının her dakikasına anlam katmalı. Kendince özel olan her şeyi yapmalı. Keşkeleri kaldırmalı. İkinci kez aşık olmalı, olamıyorsa  doğayı, hayvanları, tanımadığı insanları sevmeli. Yeni şehirler yeni yerler keşfetmeli. Hiç gitmediği bir yerde kaybolmalı. Yolunu bulmak için sormalı, iletişime geçmeli. Hayatının her köşesine güzel resimler yapmalı, hafızasından silinmesi zor güzel şaheserler yaratmalı, üretmeli. Yazmalı. Doğru,yanlış, yalan, gerçek farketmez, dökmeli içini kağıtlara. Kaleme dost olmalı, silgiye düşman. Silmemeli yazdıklarını. Yalanıyla, doğruysa, acısıyla, gerçeğiyle onun olmalı. Hissetmeli ki hissettirebilsin yazdıklarını. 
Dün hayatıma yeni anlam katan bir film izledim. Nadide Hayat. Yine Çağan Irmak. Bu sefer ağlatmadı, hafif gözler doldu kahkaha ile karışık sadece. Bu duyguyu yaşayabildiğim nadir filmler olmuştur. Bir çoğu da Çağan Irmak imzalıdır. Ne zaman filmlerini izlesem hüngür hüngür ağlarken bir anda gülmeye başladığımı farkediyorum. Film seyrettiğinizi görmeyen sizi kesin deli sanır. O denli duygu karmaşası yaşatan filmler. Demet Akbağ'ın kendine has esprilerinin havada uçuştuğu, azmin, bir insanın isteyipte yapamayacağı hiç bir şeyin olmadığını kanıtlayan bir filmdi. İkinci hayatlarını yaşayanlara, ikinci şansı olanlara ve ikinci hayatını yaşayan ama farkında olmayanların kaçırmaması gereken bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder