17 Eylül 2017 Pazar

OKUL HEYECANI BAŞLIYOR



OKULLAR AÇILIYOR ile ilgili görsel sonucu2017/2018 Eğitim öğretim yılı yarın itibariyle başlıyor. Çocukları olan bir çok ailenin uzun bir yaz tatili sonrasında evlerinde heyecanlı bir bekleyiş hakimdir muhtemelen. Defterler, kitaplar kaplanacak, kalem kutusu yerleştirilecek, okul çantası hazırlanacak, okul kıyafetleri (mevcut okulunda okul kıyafet zorunluluğu varsa) ütülenecek ve buna benzer bir çok hazırlık bugün evlerde yoğun bir şekilde kendini gösteriyordur. Bunun dışında uzun tatillerin sonunda okula adapte olması gereken öğrencilerin stresini de atlamamak gerekir.

Okul fobisi oluşturmamak için bu stresin iyi yönetilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Okul, aile ve öğrenci üçgeninde sınırların belirgin konulması şarttır. Okula gitmek istemeyen öğrencilerin velilerinin bir iki günden bir şey olmaz diyerek çocuklarını okula gönderme zamanlarını uzatmaları, çocuğu stresten anlık kurtarırken bir iki gün sonra daha büyük bir stresle başa çıkmak zorunda olacaklarını da hatırlamalılardır. Okulu sevilebilir kılmak için ailedeki fertlerin okul yaşantılarından olumlu kesitler vermesi önem taşımaktadır. Olumsuz örnekler vermek mesela; bizim zamanımızda öğretmenlerden korkardık, okullar açıldı mı gitmemekte neymiş öyle şey olur muymuş, sen bilirsin sınıfta kalırsın o zaman adam olamazsın, gibi cümleler yerine; okulumda kendimi çok huzurlu hissederdim, öğretmenimiz bizim hep iyi olmamız için çalıştı, bak ben öğretmenim ve okulum sayesinde .............(mesleğiniz neyse) oldum, emin ol yeni arkadaşlar tanıdıkça evde olduğundan daha çok eğleneceksin, vb... gibi cümleler kurulmalı.

Okula ilk başladığı gün öğrenciden ayrılamama gibi bir durumunuz olmamalı. Askere, gurbete göndermiyorsunuz çocuğunuzu. Uzun zaman göremeyeceğiniz bir bilinmezliğe de gitmiyor. Sadece eğitim almak için günün belli kısmında yanınızda olmayacaklar. Bu durumu basite indirgemeniz hem sizin hem de çocuğunuzun ruh sağlığı için en iyisi olacaktır. Okul fobisini kendinizde de oluşturmamanız gerekiyor. En önemlisi böyle bir fobiniz varsa bile belli etmemelisiniz. Okul sınırları içerisinde ailenizdeki kuralların geçerli olmadığını hem kendinize hem de çocuğunuza hatırlatmalısınız. Okul koridorlarında gezip çocuğunuzun sosyalleşmesini engelleyecek hiç bir tavırda bulunmamanız hem okul yönetiminin hem de öğretmenlerin iş yükünü hafifletecektir.

Şimdiden tüm öğrencilere başarılar dilerim. Umarım her yıl bir öncekinden daha başarılı olur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder