5 Mart 2020 Perşembe

YENİ NESİL SORULAR NASIL ÇÖZÜLÜR?


Yeni nesil sorular özellikle son yıllarda LGS ve TYT-AYT sınavlarında karşımıza çıkan, bazıları bir sayfayı bulan uzunlukta ve karmaşık görünen soruları ifade etmek için kullanılan bir kavram. Kimileri ezberci bir eğitim anlayışıyla yetiştirilen çocuklar yapamayacağı için yeni nesil sorulara karşı çıkıyor. Kimileri ise ezberci eğitimden kurtulmak için bir araç olarak görüyor. Ama öğrencileri zorladığı konusunda herkes hemfikir.
Yeni nesil sorular nedir?
Yeni nesil sorular birden çok kazanımı içeren, bu kazanımlar arasında ve gerçek hayatla bağlantı kurulmasını gerektiren ve çözümü için ezberin ötesinde pek çok beceriyi gerektiren sorulardır. Okuduğunu anlama, üç boyutlu düşünebilme, analiz yapabilme, işlem yapabilme ve sorudan korkmadan sabırla sonunda kadar gidebilme bu becerilerden bazıları. Bunları nasıl kullanacağınızı yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
Yeni nesil soruları çözmek kadar hazırlamak da zor. Sınavlarda bu tarz sorulara yer verilmesiyle birlikte yayın sektörüne de bir hareket geldi. Hemen tüm yayınlar, kitaplarında yeni nesil sorulara yer vermeye başladı. Ancak yeteri kadar kaliteli yeni nesil soru üretilebildiğini söylemek mümkün değildir. Sorunun başına hikaye koymakla, ifadeyi gereksiz laflarla uzatmakla ezber sorusu yeni nesil soru olmuyor. Yeni nesil sorular her biri tek başına tasarım ve kurgu isteyen sorulardır. Seri üretim bandından yeni nesil soru çıkmıyor. Bu tarz yeni nesil sorular gerçekten sinir bozucu oluyor ve maalesef harcanan zaman boşa gidiyor. Unutmayın her uzun soru yeni nesil soru değildir.
Yeni nesil sorular nasıl çözülmeli?
Yukarıda bahsedildiği gibi yeni nesil sorular diğer sorulardan farklı beceriler gerektiriyor. Bu becerileri nelerdir ve nasıl kazanılır?
Okuyun
Okumak hayat boyu gerekli bir alışkanlıktır. Küçük küçük ama uzun süreli gelişime yardım eder. Yeni nesil soruların çözümünde okuduğunu anlamak en kritik adımdır. Unutmayın anlamadığınız problemi çözemezsiniz. Eğer bugüne kadar düzenli okumadınız ve bir birikiminiz yoksa üzülmeyin, hiçbir şey için geç değil. Hemen okumaya başlayın. Hayat sınavlarla dolu.
Yeni nesil soruları anlayamadığınızı düşünüyorsanız, size yardım edebilecek birkaç öneri:
Sorulardaki cümleleri kendi kelimelerinizde yeniden ifade ederek yazın.
Sorulardaki bilmediğiniz kavramlar varsa bunları belirleyip bir kavram defteri oluşturun.
Oluşturduğunuz kavramların birbirleriyle ilişkilerini gösteren kavram haritaları (bkz. zihin haritaları) oluşturun.
Soruları başka birine (kimse yoksa kendinize) yeniden anlatın.
Grafik okumayı öğrenin.
Hızlı okuma öğrenin.
Yazın
Okuduğunuz yeni nesil soruda size verilenleri düzenleyerek yeniden yazmanız çözüm için çok önemli. Verilenler arasındaki ilişkileri görmek size çözümü gösterecektir. Bunun için kullanabileceğiniz bazı araçlar şunlardır:
Verilenleri itinalı yazmayı öğrenin. Kendi yazınızı okuyamadığınızdan yanlış yapmak istemezsiniz.
Tablolar oluşturun, Sorunun resmini çizin, görselleştirin.
Sorunun etrafında verilen boşlukları düzenli kullanma alıştırmaları yapın. Sonuçta sınavda o boşlukları kullanacaksınız. Neyi nereye yazdığınızı bulabilmelisiniz.
İşlem yapın
Öğrencilerin soru çözerken en çok yaptığı hatalardan birisi kafadan işlem yapmaya çalışmaktır. Düşünce su üstüne yazı yazmak gibidir. Bulduğunuz çözüm yolunu yazarak kalıcı hale getirmezseniz saniyeler içinde aklınızdan uçar gider. Şunları unutmayın:
Sorunun doğru cevabına puan veriyorlar. Kafadan çözene fazladan puan yok!
Yazarak çözmek her zaman daha kısa sürer (inanmazsanız deneyin).
Korkmayın
Bir sayfayı bulan, şekillerle ve grafiklerle dolu sorular çoğu zaman korkutucu görünmektedir. Çoğu öğrenci sorunun zor olduğu ön yargısıyla soruya dokunmadan geçmektedir. Oysa soruyu hazırlayanlar, çoğu zaman, öğrencilerin zorlanacağını düşündükleri konular hakkında bilgi vermektedirler. Bazı soruların çözümleri sadece bu bilgileri birleştirmek kadar kolay olmaktadır. Korkarak soruya bakmayanlar bu bonuslardan mahrum kalmaktadır.
Korkmayın! 15 saniyenizi soruyu okumaya ayırın, gerçekten yapamayacağınız düşünüyorsanız geçersiniz ve 15 saniye kaybedersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder