8 Temmuz 2014 Salı

Çocuğumu Hangi Okula Göndersem?


Yıllardır bu işin içinde olan biri olarak şunu söylemek zorundayım ki aileler eğitime gerekli özeni göstermiyorlar.  Daha doğrusu aileler eğitim konusunda ayrışmalara sebep oluyor. Bir kısım aile tamamen akademik başarısı yüksek bir okul tercih ederken bir diğeri ise sosyal aktivitelerin bol olduğu bir okulu tercih ediyor. Ortası yok aslında. Yani bir okul ya gerçekten çok fazla akademik başarıya önem verir ya da daha sosyal bireyler yetiştirmeye özen gösterir. Akademik başarıya önem veren okullar her ay hatta bazen her hafta ufak deneme sınavları yapar, sözlüler yapar, öğrencilere nefes bile aldırmazlar. Doğru mu? Değil. Ancak bazı durumlarda başarılı sonuçlarda aldıklarını da söyleyebiliriz. Bu tamamen öğrenci bazlı ve kişiden kişiye değişir. Başarı oranı öğrencinin hızlı anlaması, kapasitesi ve derse olan ilgisiyle doğru orantılıdır.  Sosyal içeriği kuvvetli okullarda çocukların gelişimleri, insani ilişkileri daha ön planda tutulur. Akademik içerik bir arka planda diyebiliriz. Bu tarz okullarda öğrencilerin sunum yetenekleri, arkadaşlık ilişkileri ve serbestlik daha fazladır. Olumlu sonuçlar alınırken bazı öğrenci kitlesinde olumsuz sonuçlarada rastlamamız mümkündür.
Doğru okul nasıl olmalı sorusuna yanıtlar görecelidir. Çocuk gelişimini önemseyen, öğrencilere birebir ilgilenen ve veli iletişiminde sınırlamaları olmayan okullar tercih edilmelidir. Devlet okulu yada özel okul hiç fark etmez doğru okulu bulmak yine sizin elinizde. En değerli varlıklarınız olan çocuklarınız için yapabileceklerinizi düşündüğünüzde herhalde 1-2 haftanızı çocuğunuza uygun okulu araştırmak için ayırabilirsiniz. İlkokulda en önemli faktör öğretmen yada sistemdir. Yani okulun sistemine ayak uyduran öğretmen bulunmalı. 4 yıl boyunca aynı istikrarla aynı öğretmenle eğitim ve öğretim görecek olan çocuğunuz için seçilecek öğretmenin kimyasının hem size hem de çocuğunuza uyması gereklidir. İlkokul sadece okuma yazma öğrenilen bir birim olarak görülmemelidir. İlkokul; çocuğu hayata hazırlayan, geleceğini şekillendiren bir birimdir. Çocuk okuma yazma öğrenirken bir yandan da kişiliğini geliştirir. İlkokulda edineceği arkadaşlarının ve onlardan öğreneceği birçok şeyin olacağı da yadsınamaz bir gerçektir. Bunları düşündüğünüzde evinize en yakın olan okulu bile seçmiş olsanız sık sık öğretmeninizle iletişimde olmaya özen göstermelisiniz. Eğer tercihinizi özel bir okuldan yana kullanıyorsanız bunun için öncelikle o okulun sistemine bakmalısınız. Devlet okulundan daha ayrıcalıklı size neler sunuyor bunu tartmalısınız. Her özel okulun kendine özel geliştirdiği bir sistemi elbet vardır. Temel dersler dışında sosyal derslerin işleniş ve içeriği hakkında da bilgiler alınmalı. Çocuğunuzun öğretmeni ile muhakkak ders yılı başlamadan önce tanışmalı ve karşılıklı istek ve beklentilerinizi konuşmalısınız.  Unutmayın hiçbir öğretmen öğrencilerinin başarısız ve kötü davranışlara sahip olmalarını istemez. Bu yüzden yapacağınız karşılıklı diyaloglarda bu düşünceyi aklınızdan çıkarmamaya özen göstermelisiniz.


Eğitim önce ailede başlar ve daha sonra aile okul işbirliği içinde devam eder. İşbirliği yapabileceğiniz bir okul seçmeniz dileklerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder